Back to top
centrala de bloc sau centrala de apartament - Cristovao Rocha

Centrala de bloc versus centrala de apartament

Centrala termică de bloc este o alternativă mai economică și ecologică a centralelor individuale, de apartament, aducând aceleași avantaje la costuri mai mici, cu mai puțin stres pentru proprietari și emisii de carbon reduse.

În cadrul proiectului Boreal Plus, toate locuințele sunt conectate la o centrală termică de bloc. Această decizie nu a fost luată la întâmplare, ci în urma unei analize atente a beneficiilor pe care le aduce pentru locuitori. L-am rugat pe Cristovao Rocha, directorul de dezvoltare al proiectului Boreal Plus, să ne răspundă la câteva întrebări pe care majoritatea clienților le-au avut în legătură cu centrala de bloc.

 

Care sunt costurile unei centrale de bloc comparativ cu centralele individuale?

Principalul beneficiu al centralelor de bloc, pe care clienții îl remarcă destul de repede, este legat de costurile de întreținere reduse. Dacă atunci când ai un apartament cu centrală proprie trebuie să te ocupi singur de reviziile tehnice și eventualele probleme apărute, atunci când există o centrală de bloc, costurile sunt împărțite între apartamente.

Cum este contorizat consumul? Plătesc ce consum sau plătesc în plus?

În Boreal Plus fiecare apartament are propriul său contor care măsoară consumul de căldură și termostat pentru ca fiecare locuitor să-și poata seta temperatura dorită. Clienții plătesc fix ceea ce consumă, în funcție de valoarea înregistrată de contorul din apartament.

Cât de sigură este această soluție?

Centrala de bloc este situată la etajul tehnic, într-o încăpere izolată, cu toate măsurile de protecție necesare precum: matări antifoc, vane de siguranță, sisteme automate de oprire în caz de avarie. În același timp, toate măsurile de mentenanță și operare sunt centralizate într-un singur punct. Deci, putem afirma că alegerea unei centrale de bloc garantează un grad de siguranță ridicat.

Cât de bună este alegerea unei centrale de bloc, pe termen lung?

Dacă luăm în considerare directivele Uniunii Europene pentru interzicerea centralelor de apartament, pe gaz, putem spune că centrala de bloc este o alegere perfectă. Conform ultimelor declarații, centralele de apartament vor fi interzise în construcțiile noi, urmând ca mai apoi proprietarii care dețin deja o astfel de centrală să fie obligați să le înlocuiască cu alte soluții de încălzire precum pompele de căldură, lucru care implică alte costuri.

Dacă vorbim despre fiabilitatea centralei, aceasta are o durată medie de viață de 30 de ani, comparativ cu centralele termice de apartament care ar trebui schimbate la 10-15 ani.

Ce alte beneficii mai putem enumera?

Pe lângă eficiența energetică ridicată și controlul temperaturii, centrala de bloc te ajută să economisești spațiul din apartament pe care l-ar fi ocupat centrala individiuală. Avantajele centralei de bloc sunt și de natură ecologică, având emisii de carbon reduse, ceea ce contribuie la un aer mai curat în interiorul complexului. În contextul în care România se situează în topul țărilor privind nivelul ridicat de poluare, această opțiune de încălzire a apartamentelor merită cu siguranță să fie luată în considerare.

Deși este o soluție tehnică destul de nouă în România, încălzirea cu ajutorul unei centrale de bloc este o opțiune mult mai ecologică, mai sigură și economică. Completează formularul de mai jos, programează o vizionare în Boreal Plus și vino să vorbim în detaliu despre viitorul tău apartament și soluțiile tehnice moderne implementate în cartier.