Ritmul alert al vieții și tot mai multe probleme de sănătate ce au la bază stresul cotidian, îndeamnă la căutarea unor metode de îmbunătățire a stilului de viață. Și dacă soluțiile minune sunt așteptate din partea medicinei și tehnologiei, domenii care fac progrese notabile, pentru viața de zi cu zi există soluții mai accesibile, precum blue health, un concept cu un aport semnificativ în calitatea vieții și sănătății mintale și fizice.
Fiecare aspect al vieții influențează atât starea de spirit, cât și starea mintală. De la oamenii cu care interacționăm și evenimentele de peste zi, la mediul de lucru, dar mai ales, la contextul de locuire și modul de petrecere a timpului liber, toate acestea dictează, în primul rând, starea noastră psihică și sunt indicatori ai stilului de viață.
Orașul în care locuim este un factor important în acest mix care influențează calitatea vieții, de la infrastructură, la facilitățile urbane, arhitectură peisagistică și elemente naturale: râuri, lacuri, dealuri și munți sau deschiderea la mare. Studiile susțin că „infrastructura albastră” urbană, ce include orice cadru cu apă, atât natural, cât și amenajat, oferă o serie de beneficii pentru sănătate și bunăstare.
Blue Health este efectul pe care blue spaces – mediile cu apă – îl conferă organismului uman în timpul realizării cât mai multor activități și petrecerii unui timp necesar destinderii în cadrul acestora.
Pe lângă linia genetică, sănătatea este influențată direct de mediul de locuire. Într-o lume în continuă dezvoltare urbană, sănătatea depinde și mai mult de modul de construire, infrastructură și administrarea orașelor. Pe lângă spațiile verzi care sunt o necesitate pentru starea de bine, mai nou, studiile spun că blue spaces – spațiile albastre – fac oamenii mai fericiți.
Cei care au în proximitatea casei un râu, un lac sau marea, sunt mai liniștiți, mai relaxați și resimt mai greu factorii negativi ai mediului înconjurător. Raportat la influența asupra comportamentului social, subiecții dezvoltă o conexiune cu natura, sunt mai deschiși la activități fizice în aer liber, au interacțiuni umane pozitive și înregistrează o sănătate mintală și o stare de bine mai bune decât cei care nu au în proximitate acest tip de blue spaces și nu pot beneficia de efectele acestora.
Conceptul Blue Health are la bază un studiu (parte din proiectul Horizon 2020 BlueHealth) realizat pe 18.838 de persoane din 18 țări, cu precădere din Europa, care confirmă faptul că locuirea în apropierea mării, a unui lac sau rău, ori chiar a unor spații albastre amenajate, influențează pozitiv starea mintală și fizică a oamenilor.
Deducem din spusele cercetătorilor că rețeta pentru o viață mai bună presupune să locuiești cât mai aproape de mare, ideal cu vedere spre apă, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea fizică, mintalăși starea de spirit.
Unul dintre efectele pandemiei a fost posibilitatea de a lucra remote, de oriunde, ceea ce a impulsionat migrația către orașe mai aproape de natură, precum Brașov sau Constanța. Însă, în timp ce Brașov înregistrează date alarmante cu privire la gradul de poluare, Constanța este la polul opus, fiind orașul cu cel mai curat aer. IQ AirVisual, o organizație de specialiști elvețieni care au realizat un studiu privind poluarea globală, confirmă cele spuse, cu mențiunea că briza mării ajută la curățarea aerului, contribuind la o calitatea ridicată a sa, un alt aspect relevant fiind și faptul că pe litoral nu sunt foarte mulţi factori poluanţi industriali.
De altfel, opțiunile limitate de a călători peste hotare cresc interesul românilor de a vizita cu o frecvență sporită litoralul Mării Negre, în special în sezonul cald. Conștientizarea efectului Blue Health asupra oamenilor îi poate determina pe aceștia să îmbrățișeze mai des ideea de a petrece mai mult timp pe litoral și chiar achiziționarea unei case de vacanță.
Dezvoltat de Impact Developer & Contractor, companie cu o experiență de 30 de ani pe piața imobiliară, ansamblul Boreal Plus integrează facilități necesare unui stil de viață modern, în armonie cu natura: parc cu loc de joacă pentru copii și 12.000 mp de spații verzi. În acord cu noile standarde de sustenabilitate, cartierul include: sistem de colectare selectivă și gestionare a deșeurilor, iluminat eficient, recuperarea și gestionarea apei folosite. Aceste aspecte au fost relevante în jurizarea la International Property Award 2021-2021, care a premiat ansamblul, acordându-i titlul de Residential Development – Romania.
Pe lângă celelalte facilități din ansamblu – grădiniță, teren de sport, parcări supraterane și supraetajate, acces controlat, Kaufland, spații comerciale – ansamblul Boreal Plus are avantajul de a fi poziționat în apropiere de Lacul Siutghiol, la 15 minute de condus față de Plaja Mamaia, cu o distanța directă până la mare de 4 km.
Acest lucru înseamnă mai multe componente de blue environment și efecte directe asupra celor care aleg să locuiască sau să aibă o casă de vacanță în Constanța. Pe lângă obiectivul unei locuințe de vacanță, o casă sau un apartament poate deveni și un generator de profit, prin închiriere în regim hotelier sau pe termen lung, Constanța fiind un important centru universitar.
Studenți din toată țara, dar și din străinătate, aleg să studieze în Constanța, orașul având ca magnet Academia Navală „Mircea cel Bătrân„, dar și arii diferite de specializare, precum: Medicină, Tehnică dentară și Drept.
Cei din alte zone, localități sau orașe, care optează să continue studiile sau pur și simplu să se mute în Constanța, au la dispoziție o gamă variată de apartamente noi cu grădină în zona Tomis Plus. Studio-urile sunt perfecte pentru tineri, iar localizarea e favorabilă, ansamblul fiind poziționat la doar 10-12 minute față de Centrul Universitar Ovidius din Constanța Nord. Dacă intenționezi să alegi Constanța drept orașul în care vei experimenta viața academică, te așteptăm să cunoști toate avantajele proiectului! Solicită din timp o ofertă!
De altfel, sezonul cald și dorința de libertate, relaxare, mare și soare pot fi motivația pentru a achiziționa o locuință în Constanța Nord, aproape de plajă. Casa perfectă de vacanță poate avea un nume cu rezonanță mitologică: Venus sau Aurora, iar tu poți opta pentru una dintre ele, în funcție de tipul dorit: casă individuală sau cuplată la calcan.