Back to top

Avantajele de a avea un loc de parcare în proprietate privată

 

 

De când Consiliul Local al Municipiului Constanța a anunțat, pe data de 23 aprilie 2021, noua grilă și noile condiții de taxare a parcărilor aferente zonelor de trafic intens, subiectul a iscat controverse și nemulțumiri, mai ales în rândul celor care locuiesc în Zona 0 (inclusiv Mamaia). La acest moment, parcarea în regim public în Constanța este considerată discriminatorie și printre cele mai scumpe din Europa, raportat la salariul mediu pe economie. Datele statistice spun că sunt 147.000 de autovehicule în Constanța și cam 30.000 de locuri de parcare, iar din cauza faptului că ansamblurile rezidențiale nu oferă suficiente locuri de parcare, mulți dintre rezidenți sunt nevoiți să găsească alternative de compromis.
Fluxul de turiști din sezonul estival reprezintă un factor care a influențat noua grilă de taxare și care are un impact neplăcut asupra constănțenilor. Dacă zona de rezidență beneficiază doar de parcări în regim public, proprietarul plătește în prezent 199 Ron/ an, iar din 1 ianuarie 2022 o taxă anuală de 399 ron, ceea ce înseamnă că taxa se dublează. Inconvenientul este că poți face uz de serviciul achitat doar în afara orelor 8:00 – 16:00, când acolo poate parca oricine plătește taxa de parcare, conform noii grile orare. Iar dacă îți găsești parcarea ocupată și ocupi un alt loc de parcare, va trebui să plătești o taxă de 4 ron/ h (zona 0).

Investitorii interesați de ofertele imobililelor rezidențiale din Constanța, cât mai aproape de plajă, trebuie să știe că, pe lângă prețurile apartamentelor (cu preț de start de la 90.000 Euro + TVA pentru un studio și 110.000 Euro + TVA pentru 2 camere), aceștia vor trebui să achite un loc de parcare cu preț între 15.000 Euro + TVA și chiar peste 20.000 Euro + TVA.

Multe ansambluri din Constanța – zona Mamaia nu dispun de un număr de locuri de parcare egal cu numărul de apartamente, fapt pentru care proprietarii vor fi nevoiți fie să plătească taxa anuală de 400 Ron, o taxă impusă de dezvoltator sau prețul conform grilei de zonă 0, respectiv 4 ron/h. Astfel, pentru locul de parcare pe perioada sezonului cald, în Mamaia se estimează următoarele costuri:

  1. Din 2022, o taxă de 400 Ron (taxa anuală), dacă locuința are în proximitate(maxim200 m) o parcare publică pentru care se poate achita taxa de parcare;
  2. 190 Ron taxă de parcare / weekend (mai exact 48h, cu mențiunea că primele 3 ore costă 10 ron)
  3. La un cost de 190 Ron / weekend x 20 de weekend-uri (durata sezonului estival) înseamnă 3.800 Ron, apreciind că odată parcată, mașina rămâne parcată timp de 2 zile; dacă există și alte deplasări, costul parcărilor în zona 0 este de 4 Ron.

! Refuzăm să facem calculul pentru proprietarii care nu pot beneficia de opțiunea a), nu sunt tipul celor care vin doar în weekend – b), c) și nici nu găsesc un loc de parcare disponibil la dezvoltator (estimat în Mamaia de la 15.000 Euro + TVA).

Atenție! Cei care optează pentru parcări subterane în Mamaia, pot avea inundații de la volumul apelor pluviale, întrucât lărgirea plajei și panta folosită direcționează mare parte a volumului apelor de ploaie spre străzile din stațiune.

Există însă și dezvoltatori care oferă parcări la prețuri accesibile și construiesc sustenabil, responsabil, oferind locuri de parcare pentru toate apartamentele, dar și locuri extra, pentru vizitatori. Impact Developer & Contractor construiește în zona Palazu Mare ansamblul Boreal Plus, un concept de locuire cu mix de facilități integrat, cu parcări supraterane și parcaj supraetajat, pentru cei care doresc să își protejeze autovehiculele de intemperii.

Deși la doar 5 km distanță de plaja Mamaia, Boreal Plus este un ansamblu rezidențial potrivit atât pentru cei care caută o investiție întrucât pe perioada verii se pot închiria în regim hotelier, iar în timpul anului către studenți, la doar 4 km fiind Campusul Ovidiu, cât și pentru cei care doresc o locuință într-o zonă bună, ușor accesibilă, într-un ansamblu nou, construit după noile standarde de eficiență, corespunzătoare Certificării BREEAM Excellent.

Ansamblul beneficiază de facilități multiple: acces securizat și pază, parcuri și 12.000 mp spații verzi, teren de sport, grădiniță în ansamblu, spații comerciale, hipermarket în imediata vecinătate și parcări la prețuri accesibile. Accesul securizat conferă un plus de siguranță și elimină din start neplăcerile ocupării locului de parcare propriu de alt autoturism.

Pentru a evita folosirea locurilor de parcare din Mamaia, cei interesați să meargă la plajă în stațiune pot folosi mijloacele de transport în comun, Ansamblul Boreal Plus fiind la doar 5 km distanță, sau pot apela la taxi

Boreal Plus oferă apartamente noi cu grădină în zona de Nord a Constanței, cu prețuri de la 66.500 Euro + TVA de 5%. Completează formularul, vino la vizionare și află și prețul parcării, la aproape jumătate din oferta parcărilor analizate.

 

Ansamblu Rezidential Boreal-Plus, zona de Nord a Constantei