[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1606471491678{padding-top: 1em !important;padding-bottom: 1em !important;}”][edgtf_single_image enable_image_shadow=”no” image=”7018″ image_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1648816195728{padding-top: 1em !important;}”]
Măsura scăderii TVA la 5% pentru locuințe cu valoarea de până la 140.000 de euro ar urma să impacteze prețurile locuințelor noi care se apropie deja de noul plafon. Extinderea măsurii de TVA redus se va produce la începutul anului 2021, însă putem deja face anumite estimări privind evoluția prețurilor pe segmentul rezidențial.
În prezent, cota de TVA redusă se aplică pentru construcții sociale, care pot fi case sau apartamente, cu suprafața de până la 120 de metri pătrați și valoarea de până la 450.000 de lei (aproximativ 92.400 de euro). Măsura a funcționat în tandem cu programul „Prima casă”, unde pe lângă TVA redusă se aplica și un avans minim tot de 5% petru creditul bancar la achiziția unei locuințe.
Între timp, s-a aprobat programul „Noua casă”, unde plafonul pentru valoarea locuințelor eligibile a fost crescut la 140.000 de euro, echivalentul în lei. În prezent, datorită noului prag de TVA, pentru achiziția unei case cu acest preț se plătește TVA de 5%.
Parlamentarii români au aprobat un proiect de lege care scade TVA la 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Inițiatorii proiectului spun că măsura este necesară având în vedere evoluția cursului de schimb leu/euro, mediul prețurilor în sectorul imobiliar și realitățile economico-sociale actuale.
Proiectul de scădere a TVA se referă la locuințe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 140.000 euro, echivalent lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată. Măsura urmează să fie aplicată doar tranzacțiilor efectuate de persoane fizice.
Potrivit consultanților Deloitte, această măsură ar veni după eliminarea, în 2019, a limitei de suprafață pentru terenurile pe care sunt construite casele individuale (pentru a beneficia de cota redusă) și a condiției impuse clientului să nu mai fi beneficiat de aplicarea cotei de 5% la o achiziție anterioară.
[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1606472082012{padding-bottom: 1em !important;}”]
Ajustări de prețuri în jurul noului plafon
[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1648816238854{padding-top: 0.5em !important;}”]
Ajustările de prețuri în linie cu noul plafon nu se vor produce brusc, însă există o mică fereastră de oportunitate pentru cei care caută acum o locuință. În actualul context, rezervarea sau achiziția unui apartament chiar din faza de proiect reprezintă varianta cea mai fezabilă pentru conservarea prețului și obținerea unui profit mai mare pe fondul presiunilor de creștere ale prețurilor.
Însă, nu doar scăderea TVA la 5% pentru locuințe de până la 140.000 de euro va pune o presiune ascendentă pe prețuri. „Noua casă” ar putea genera un fenomen similar, iar dezvoltatorii își vor actualiza politica de prețuri pentru a reflecta aceste două modificări critice pentru întreaga industrie rezidențială. Pentru Proiectul Boreal Plus, Impact Developer & Contractor păstrează o transparență a secvențialității prețurilor, începând cu prețul mic din perioada de lansare, continuând cu prețul avantajos de pre-sale, urmând ca la finalizare, prețul să fie cel de listă.
[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1606471580645{padding-bottom: 1em !important;}”]
TVA-ul redus din imobiliare, contribuție la revenirea economiei
[/vc_column_text][vc_column_text]
Un TVA de 5% pentru locuințele cu valoarea mai mare va genera valoare adăugată pe întreg lanțul plecând de la constructori la furnizori de materiale de construcții, arhitecți, producători de mobilier sau specialiști în amenajări interioare.
Scăderea TVA va oferi un imbold sectorului imobiliar, care a continuat activitatea de dezvoltare în ciuda provocărilor generate de criza sanitară. Facilitatea fiscală va mobiliza mai multe industrii și va menține locurile de muncă și producția locală de diferite materii prime.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]